Субота
18.05.2024
23:47
Вітаю Вас Гість
RSS
 
~~~Лебединський Художній~~~ ~~~Музей ім. Б. К. Руднєва~~~
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

...

Головна » 2013 » Квітень » 19 » ЗНАМЕНИТІ ЛЕБЕДИНЦІ У СКУЛЬПТУРНИХ ОБРАЗАХ
15:33
ЗНАМЕНИТІ ЛЕБЕДИНЦІ У СКУЛЬПТУРНИХ ОБРАЗАХ

Ще 22 лютого цього року сумський мистець Богдан Йосипович ЛЮКЛЯН привіз у Лебединський міський художній музей ім. Б. К. Руднєва два свої скульптурні твори — «Федір Кричевський» і «Давид Бурлюк». Ці роботи були виставлені в одному із залів музею і започаткували персональну виставку скульптора. 19 березня майстер різця доставив у Лебедин іще три свої скульптури, виготовлені, як і попередні, з гіпсу: «Козак», «Павло Полуботок» і «Борис Гмиря». На цій скульптурній виставці із п’яти творів представлені образи знаменитих лебединців, які прославили наш край далеко поза його межами. Автор дуже бажає, аби лебединці використали ці експонати як моделі для пам’ятників на площах і вулицях, у парках і скверах нашого міста.    

 Узагальнений образ козака нагадує нам, що місто Лебедин і переважна більшість сіл Лебединського району були засновані українськими козаками у XVII столітті.

Павло Леонтійович ПОЛУБОТОК (* бл. 1660 — 1724) — чернігівський полковник (із 1706 р.), Наказний гетьман України (1722–1724). Володів маєтком у с. Михайлівці, мав кілька кам’яних будинків у Лебедині. Домагався від російського царського уряду скасування заборони виборів гетьмана, ліквідації адміністративного підпорядкування України Росії. Помер у Петропавловській в'язниці в 1724 p., похований у Петербурзі. Портрети Павла Полуботка висіли в українських хатах поряд із іконами, його вважали святим великомучеником за Україну-Матір.




Федір Григорович КРИЧЕВСЬКИЙ (* 1879 — 1947) — уродженець м. Лебедина, один із найвидатніших українських художників-живописців ХХ століття, педагог, доктор мистецтвознавчих наук (1939 р.), професор, заслужений діяч мистецтв УРСР (1940 р.).








Давид Давидович БУРЛЮК (* 1882, хутір Семиротівщина Лебединського повіту Харківської губернії1967, Нью-Йорк, США) — видатний український і російський художник-футурист (батько-засновник вітчизняного футуризму), поет, теоретик мистецтва, літературний і художній критик, видавець.





Борис Романович ГМИРЯ (* 1903, Лебедин — † 1969, Київ) — видатний український оперний і камерний співак світового рівня (бас-кантанте), Народний артист СРСР (1951).








Богдан Йосипович ЛЮКЛЯН народився 3 листопада 1957 р. у м. Красноярську (Російська Федерація). Але його предки родом із Прикарпаття (Івано-Франківська область). У 1984 р. він закінчив скульптурний факультет Київського державного художнього інституту. Учителі з фаху: В. Борисенко, М. Вронський, В. Чепелик. Працює в галузі монументальної і станкової скульптури. Серед його відомих творів: «Релікт» (1988), «Портрет у двох іпостасях» (1989), «Ангели» (2000). Член Національної спілки художників України з 1989 р. Персональні виставки: Суми (1989), Івано-Франківськ (2001). Твори скульптора зберігаються в Сумському обласному художньому музеї ім. Н. Х. Онацького та Івано-Франківському краєзнавчому музеї. У Лебединському міському художньому музеї ім. Б. К. Руднєва зберігаються твори майстра «Шлях на Голгофу» (1993) і «Тарас Шевченко» (1994).

Богдан Йосипович працює у станкових, монументальних формах і малій пластиці. У шамоті створює як жанрову анімалістичну скульптуру, так і складні композиції на теми пам’яті про значні події у житті людини. Пластичні образи бачить узагальнено, без деталізації, надаючи перевагу конкретному розкриттю теми. Уособлення плинності часу набуває в його творах загострено-експресивних, підкреслено-сучасних ознак, де до краси та любові поволі вплітаються сум і гіркота. Творчість мистця, з його українською національною ментальністю в культурологічному аспекті, органічно вписується у багатовимірну модель сучасного образотворчого мистецтва.    

Виставка моделей пам’ятників для міста Лебедина протриває до травневих свят.

 

Науковий співробітник музею Ю. ГОЛОД   

 

 

 

Переглядів: 1059 | Додав: lebedinartmus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
~АрхіB~

~ПитаннячкО~
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25

~Наші друзІ~
  • Міський Відділ Культури
  • Лебединська інформаційна мережа
  • ЗАЗЕРКАЛЬЕ.Мир Авторской Куклы

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0