Середа
15.05.2024
14:01
Вітаю Вас Гість
RSS
 
~~~Лебединський Художній~~~ ~~~Музей ім. Б. К. Руднєва~~~
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

...

Головна » 2012 » Жовтень » 8 » ЩЕДРИЙ ДАРУНОК МИСТЦЯ-ЗЕМЛЯКА
08:19
ЩЕДРИЙ ДАРУНОК МИСТЦЯ-ЗЕМЛЯКА


http://laginlib.org.ua/mykolaiv/mytcy/foto/ozerny.jpg5 жовтня 2012 р. Лебединський міський художній музей ім.  Б. К. Руднєва відвідав художник, майстер декоративного мистецтва і наш земляк Михайло Іванович ОЗЕРНИЙ.  

Народився він 28 травня 1938 р. у селі Василівці,  тепер Лебединського району Сумської області. Ще з дитинства здобув славу художника серед односельчан, виконуючи різноманітні замовлення. Після проходження військової служби вступив до Косівського училища ужиткового мистецтва, а після закінчення його (1965 р.) працював там викладачем. У 1968 р. Озерного прийняли до Спілки художників СРСР, і незабаром він став головним художником Косівського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду України, де пропрацював 4 роки (1969—1973).

Із 1969 до 1989 р. Михайло Іванович був членом республіканської Художньої ради з монументального мистецтва. Із 1973 р. живе і працює в Миколаєві. Займав посаду головного художника міста Миколаєва і Миколаївського художньо-виробничого комбінату (1973—1986), у цей період також працював у Миколаївській обласній організації Спілки художників України.

М. І. Озерний — постійний учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, творчих пленерів. Його твори знаходяться в багатьох музеях і приватних колекціях.

Живопис художника, пленерний, одночасно соковитий та м’який, вражає майстерною передачею стану природи. Пейзажі ¾ це своєрідна лабораторія, в якій художник загострює своє мистецьке бачення, професійну майстерність. Колорит краєвидів наче надихає на плідну працю. Улюблені куточки, зображені художником, складають серії, серед яких ¾ великий Очаківський цикл («Очаківські береги», «Під Очаковом, с. Яселька»), твори, присвячені Слобожанщині (зокрема, рідній Лебединщині: «Ріка Псел», «Село Кулики на Сумщині»), Седневу, Карпатам та Криму («Сімеїз», «У Кримських горах»). Велике місце у його творчості посідає й мариністична тематика («Острів Березань»).

1981 року за оформлення першого в Україні Музею суднобудування та флоту в м. Миколаєві Михайлу Івановичу була присуджена Державна премія України ім. Т. Г. Шевченка. Він також нагороджений медаллю «Ветеран труда» (1984 р.), почесною відзнакою «За багаторічну плідну працю в галузі культури» (1991 р.).

Декоративні композиції, панно, рельєфи та скульптури у його виконанні достойно представлені не тільки у приватних та музейних зібраннях, вони стали надбанням міста Миколаєва та городян, прикрашаючи Миколаївську міську бібліотеку ім. М. Кропивницького (декоративна композиція «Джерело»), Дитяче містечко «Казка», Миколаївський академічний театр драми та музичної комедії (декоративне панно-майоліка «Вечорниці», 1994 р.) та інші установи міста Миколаєва і Миколаївської області.

Наприкінці травня і протягом червня 2008 р. з нагоди 70-річного ювілею мистця у Миколаївському обласному художньому музеї ім. В. В. Верещагіна експонувалася велика персональна ювілейна ретроспективна виставка живопису М. І. Озерного. На ній було репрезентовано понад 120 полотен. Вражає жанрове й тематичне розмаїття творів — пейзажі (представлено всі 4 пори року), натюрморти, сюжетно-тематичні картини. Того ж,  2008, року Михайло Іванович удостоєний почесних звань Заслужений діяч мистецтв України та «Городянин року» в номінації «Мистецтво».

Під час візиту до Лебединського художнього музею мистець подарував музеєві 8 своїх полотен. Серед них є й картини лебединської тематики — «Материнський поріг» (автопортрет художника разом із матір’ю; 1990 р.), «Весна на річці Вільшанці» і «Будинок Капніста» (обидві — 2007 р.), «Осінь на батьківщині Капніста» (2008 р.). Михайло Іванович пообіцяв також найближчим часом влаштувати свою персональну виставку для земляків у музеї і нові дарунки.

Колектив музею щиро вдячний іменитому землякові за щедрий дарунок і сподівається, що картини мистця знайдуть почесне місце в постійній експозиції і значно прикрасять її.   






В. КРАВЧЕНКО, 

директор ЛМХМ ім. Б. К. Руднєва

 

 

Переглядів: 1041 | Додав: lebedinartmus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
~АрхіB~

~ПитаннячкО~
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25

~Наші друзІ~
  • Міський Відділ Культури
  • Лебединська інформаційна мережа
  • ЗАЗЕРКАЛЬЕ.Мир Авторской Куклы

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0