Середа
15.05.2024
02:13
Вітаю Вас Гість
RSS
 
~~~Лебединський Художній~~~ ~~~Музей ім. Б. К. Руднєва~~~
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

...

Головна » 2012 » Листопад » 7 » МАЙСТЕР АКВАРЕЛІ І СКУЛЬПТУРИ
15:27
МАЙСТЕР АКВАРЕЛІ І СКУЛЬПТУРИ
 
 
О. Г.Прокопчук - викладач Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка
 
Нещодавно в одному із залів Лебединського міського художнього музею ім. Б. К. Руднєва було відкрито персональну виставку відомого сумського художника — майстра скульптури, живопису і графіки Олега Григоровича ПРОКОПЧУКА. На ній представлені 9 акварельних робіт і 1 твір скульптури. Народився мистець у 1944 р. в Казахстані. Закінчив у 1967 р. Вижницьке училище прикладного мистецтва, а в 1972 р. — Московське Вище художньо-промислове училище (Строгановське). Із 1977 р. — член Національної спілки художників України. Працює в галузі монументальної та станкової скульптури, графіки (акварель), живопису (олійна фарба). Автор багатьох скульптурних композицій та меморіальних дощок. Учасник багатьох міських, обласних та всеукраїнських художніх виставок. Персональні виставки О. Г. Прокопчука експонувались у Харкові (1981 р.) і Сумах (1994, 1998, 1999 і 2004 рр.). У 1983 р. Олег Григорович створив меморіальну дошку поетові Олександру Олесю. Серед його творчих робіт ¾ добре відомі пам’ятники тричі Героєві Радянського Союзу, легендарному льотчику-винищувачу, Маршалу авіації, Почесному громадянину міста Суми Івану Кожедубові (біля входу до Центрального міського парку культури і відпочинку м. Суми) та жертвам Голодомору 1932-1933 рр. (поблизу Сумського автовокзалу). Твори його зберігаються в Києві у Дирекції художніх виставок України та в колекціях Сумського і Лебединського художніх музеїв. Окрім того, Олег Григорович — викладач кафедри образотворчого мистецтва, теорії історії музики та художньої культури Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка. О. Г. Прокопчук неодноразово відвідував Лебедин, зокрема брав участь у Бурлюківських пленерах художників у 2007-2008 рр., після яких подарував Лебединському художньому музеєві свої живописні роботи -  «Хата Кричевських у с. Ворожбі» та «Лебедин. Верби». Картини ці знаходяться у постійній експозиції Лебединського храму мистецтв. У скульптурі мистець намагається поєднати портретну схожість із психологічним станом портретованих сучасників. На Центральний фрагмент експозиції виставки виставці центральне місце займає скульптурна робота, виконана з алюмінію, -  «Портрет Скакуна Віктора Панасовича» (2003 р.).
У цьому високопрофесійному творі автор чудово справився не тільки з портретною схожістю, а й зумів передати характер енергійної, вольової, розумної людини. В. П. Скакун — відомий сумський поет, журналіст, краєзнавець і літературознавця, давній друг художника.
Читаюча публіка знайома з його книгою «Літературна Сумщина» (1995 р.). Цей скульптурний портрет сам портретований подарував нашому музеєві. В акварелі мистець розробляє багатофігурні композиції, здебільшого міфологічної («Міфологічні мотиви», «Фортуна») та релігійно-філософської тематики («Введення Богородиці до Храму», «Земля», «Оплакування», «Родина»). Основним для художника є смислове наповнення твору. Композиції стають носіями не стільки жанру, скільки індивідуального стилю майстра. Деякі з них за формальними ознаками нагадують мову малюнків і скульптур англійського скульптора Генрі Мура. Засобами акварелі мистець переважно створює «малу» картину, у якій головне місце посідає смислова домінанта. Такі композиції, як «Оголена. Білі квіти», «Півонії», надихають глядачів на філософські роздуми про сутність нашого життя. Акварелі О. Г. Прокопчука заворожують світлим повітряним колоритом, чистотою тону, ніжністю й точністю в зображенні людей і предметів. Невтомний талановитий мистець перебуває у постійному творчому пошукові. Спілкування з його прекрасним доробком дарує глядачам щастя й радість. Виставка триватиме протягом 2 тижнів.
 
 
 
 
 
Ю. ГОЛОД,
науковий співробітник
ЛМХМ ім. Б. К. Руднєва
Переглядів: 910 | Додав: lebedinartmus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
~АрхіB~

~ПитаннячкО~
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 25

~Наші друзІ~
  • Міський Відділ Культури
  • Лебединська інформаційна мережа
  • ЗАЗЕРКАЛЬЕ.Мир Авторской Куклы

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0